baru! baru! baru!
Merah [16]

Jangan berhenti mengejar pelangi ^_^

Wednesday, October 16, 2013

Merah [14]


Subject : ......

Becareful.
You are now unguarded.
Terima arahan untuk guard Mai.
Dan tak dibenarkan berada dekat dengan Sara.
Becareful.
Ada orang dah mula tunjuk taring.

Don’t trust anyone but yourself.
Abang Black and Abang In sentiasa support Sara.

Discard this email.

*             *             *             *             *

“hai. Iyad ada kat dalam?”

Qaisara mengangkat kepala. Terpegun sekejap.

Ayana.

Cantik. Nak mampss.

Tersenyum manis.

“errr... ada. Cik nak jumpa encik Iyad ye, kejap ye.” Interkom ditekan.

Tetapi tangan Ayana memegang tangannya.

“no. I nak buat surprise. Don’t worry, dia takkan marah you.”

Qaisara terdiam.

Ayana melangkah ke pintu bilik Iyad.

Qaisara memerhatikan tubuh Ayana yang hilang disebalik muka pintu.

Ayana dah balik...

‘ada orang dah mula tunjuk taring...’

“kak, siapa tu?”

Qaisara tersentak.

Mai.

“ha apa dia?”

Tanya Qaisara, tak dengar apa dia tanya tadi.

Mai mendengus.

“kau pekak ke apa? Siapa betina tadi tu?” kasar soalan Mai.

“elok sikit ayat tu, Mai.”

“suka hati aku lah. Siapa?”

“taktau. Dia tak bagitau nama.” Jawab Qaisara, malas nak layan.

“bodoh lah kau ni. letak jawatanlah kalau tak reti buat kerja!” bentak Mai, masih dengan nada perlahan.

Qaisara merenung wajah Mai yang nampak marah.

Apa yang ubah kau, Mai...

“aku report dengan Uncle Ranjit, kau tak ikut plan.” Ugut Mai.

Berkerut dahi Qaisara.

“siapa kau nak report-report ni?” tanya Qaisara, tenang.

“amboii menjawab. Ingat sikit Qaisara, sekarang ni kau bukan siapa-siapa. Kau bukan lagi main role dalam plan kita. Aku ni. aku bakal jadi isteri bos kau, secara automatiknya, bos kau jugak. So, kau kena ikut cakap aku, paham? Ingat kat otak bodoh kau ni.” dahi Qaisara ditunjal.

“apa ni Mai. Aku ni kakak kau, ingat sikit.” Jari Mai ditepis.

Belum sempat Mai menjawab, Iyad keluar dengan muka bengis. Ayana yang sudah basah dengan air mata mengejar dari belakang.

Mai cepat-cepat menempal senyuman manis.

Qaisara cuma memandang.

Iyad menghampiri mereka berdua.

“are you ok, Iyad?” tanya Mai, lembut, nada yang penuh kasih sayang.

“i don’t need you guys.” Iyad memandang In dan Black yang tergesa-gesa mengikut langkah Iyad.

tangan Qaisara ditarik, kasar, sebelum mengheret dia ke lif.

“eh bos...” Qaisara meronta-ronta.

Mai tercengang.

Ayana terus menangis.

*             *             *             *             *

Iyad menolak Qaisara ke dalam kereta di bahagian depan.

Bapp.

Pintu dihempas.

Qaisara diam.

Iyad masuk ke sebelah pemandu. Enjin di start. Minyak ditekan, kereta menderum laju.

Sunyi.

Qaisara membuang pandangan ke luar tingkap. Daripada laluan yang Iyad ambil, rasanya dia tahu mana Iyad nak pergi.

Sampai di bukit di Putrajaya, Iyad turun dari kereta, meninggalkan Qaisara.

Qaisara memerhatikan Iyad yang melabuhkan duduk di atas gazebo.

Qaisara mengeluh.

Dia turun dari kereta.

Dia turut duduk di sebelah Iyad.

Senyap.

Angin sepoi-sepoi bahasa membuai-buai mata Qaisara.

Dari setengah jam ke sejam.

“kita nak menetap kat sini ke bos?”

Qaisara memecahkan kesunyian.

Iyad mengeluh. Kepala ditundukkan, kedua-dua belah tangan menampung kepalanya dibahagian dahi.

“nak nangis?” tanya Qaisara lagi.

Beg diselongkar.

Tisu dihulur.

Iyad ketawa perlahan.

“ingat saya macam perempuan ke sikit-sikit nangis.”

Qaisara mengjungkitkan bahunya. Tisu dimasukkan kembali ke dalam beg.

“kalau bos nak nangis, saya tak kisah. Off record.”

Iyad diam.

Qaisara mengeluh.

“wanna share?” tanya Qaisara lagi.

“thought you’d never ask.” Jawab Iyad.

Qaisara tersenyum.

“apa pun masalah bos dengan beautiful woman tadi, the key is, sabar.”

Iyad mendengus. Muka diangkat memandang pemandangan di depannya.

“senang awak cakap. Awak tak pernah rasa..”

“kecewa? Mana bos tau saya tak pernah rasa?” Qaisara ketawa.

“TJ is it?”

Qaisara ketawa lebih kuat.

“that man? Not yet...”

Iyad mengeluh.

“bos sayangkan dia lagi, tapi kenapa tinggalkan dia macam tu?” tanya Qaisara lebih serius.

“bukan saya yang tinggalkan dia...”

“dia dah balik kan sekarang?”

“saya bukan patung yang bila nak, dikutip, bila tak nak dibuang.”

“come on bos. Semua orang buat salah. Dan setiap orang yang buat salah mesti dibagi peluang untuk betulkan kesilapan dia.”

“saya dengan Ayana takkan ke mana. Ayah dia tak restu hubungan kami. Sebab tu dia tinggalkan saya.”

“sebab?”

Iyad mengeluh.

“ayah Ayana dengan ayah saya ada problem.”

Qaisara mengangguk. So, Tuan Ali dan Tajuddin Bakti bermasalah lepas ayah meninggal dunia?

“Mai kan ada.” Tutur Qaisara, cuba menduga.

“Mai... saya tak tau. Dia sama macam perempuan-perempuan yang saya jumpa kat club. Sama macam Amanda.” Balas Iyad, perlahan.

Ye. Itulah kenyataan. Mai lebih banyak menggoda, sama macam Amanda, Trisya dan entah siapa-siapa lagi yang mengejar dia.

“Mai pernah ikut bos pegi club?”

Iyad mengangguk.

Damn it! Mai please jangan rosakkan diri sendiri!

“Mai tu baik, bos. Memang dia nampak macam suka menggoda. Tapi trust me, dia baik. Baik sangat. she’ll make a good wife.”

“mana awak tau?”

Qaisara menarik senyum.

“lagipun Puan Azlin dengan Tuan Ali dah restu bos dengan Mai kan? Restu mak ayah tu penting bos. Restu Allah terletak pada restu ibu bapa.”

Iyad ketawa, sinis.

“you trust Allah that much huh?” ejek Iyad.

Qaisara beristighfar  di dalam hati. Nafas dihela perlahan.

“yes I am. And WE must have faith in Him, kan?” lembut Qaisara cuba menyucuk jarum.

“Dia tak pernah tolong saya, Sara.”

“Dia sentiasa tolong bos, bos cuma kena bukak mata je.”

“saya belum buta.”

“ada saya kata bos buta? Memang bos tak buta, tapi bos tutup mata. You refuse to see. You live in denial.” Ini mamat tak boleh nasihat lembut-lembut guna kiasan, tak lut. So kita bagi realiti, biar dia rasa macam kena tempeleng.

“awak tak tak tau apa saya rasa. Awak tak faham, Sara...”

“heh. typical manusia. Sentiasa rasa dia punya ‘kisah hidup’ la yang paling malang atas muka bumi ni. sentiasa rasa ‘ohh tak ada siapa yang faham keadaan aku sebab aku je dirundung malang seteruk ni ohh tuhan tak adil ohh tuhan apa la dosa aku’. Sabar is the key. Allah kata, Dia uji manusia dengan ujian yang individu tu mampu tanggung. Orang sabar tu Allah sayang, bos.” Bebel Qaisara.

Iyad terdiam.

“sorry kalau bos marah tapi saya bercakap pasal hakikat.” Sambung Qaisara setelah melihat Iyad yang tiada reaksi.

“jom kahwin, Sara.”

Qaisara ketawa kuat.

“jom je.” Sahut Qaisara sambil ketawa.

Iyad merenung Qaisara yang seronok ketawa. Terpegun.

Qaisara yang sedang ketawa nampak.....terlalu menarik.

“saya serius ni.” kata Iyad, matanya tidak lepas merenung Qaisara.

“hahahaha. Ye la jom. “ ketawa lebih kuat.

Ketawa Qaisara bagaikan penyakit berjangkit, Iyad turut ketawa. Dah lama tak gelak ikhlas macam ni.

“who are you?” tanya Iyad setelah ketawa mereka reda.

Qaisara menarik senyum.

“Qaisara Rizuan.”

“you are not just Qaisara Rizuan kan?”

“jomlah bos balik. Nanti tak pasal je Tuan Ali dengan Puan Azlin ingat saya culik bos.” Qaisara mengangkat punggung. Tukar topik.

Iyad turut bangkit. Rasa berat nak beredar. Dia terasa sesuatu yang indah bila duduk sini. Kerana pemandangan yang cantik atau...

“awak jumpa mama dengan papa saya ye haritu? Atiya asyik cerita pasal awak je dua tiga hari ni.”

Qaisara menarik senyum.

“saya dah jampi Atiya supaya teringat-ingat kat saya haha.”

“awak jangan jampi saya pulak. Nanti saya kejar awak sampai hujung dunia tau.” Iyad tergelak kecil.

Qaisara yang sedang menarik pintu kereta, menoleh sesaat.

“bos, go kejar Ayana. Jangan terlepas lagi sekali.” Serius Qaisara bertutur.

Iyad memandang Qaisara dengan pandnagan pelik.

“awak ni sokong mana? Tadi bukan main puji Mai. Sekarang Ayana pulak? Ke nak suruh saya memadukan je Ayana dengan Mai?” gurau Iyad sebelum masuk ke dalam kereta dan diikuti Qaisara.

“saya tak sokong mana-mana. Just go find your own ‘bahagia’. Dunia ni penuh dengan kebahagiaan. Kita cuma perlu buka mata dan lompat untuk capai bahagia yang penuh atas udara yang Allah sediakan untuk kita. Tak ada siapa dalam dunia ni yang tak layak untuk bahagia. kalau Ayana tu kebahagiaan bos, go. Go ajak dia kahwin. You love herr too much, right, King?”

Senyap.

Sepanjang perjalanan balik ke pejabat, suasana di dalam kereta itu sunyi. Iyad mula menayang muka sejuk beku-nya.

Qaisara yang masak dengan perangai Iyad, buat dek je. Lagipun apa yang dia cakap tadi, dia tak rasa salah pon.

Sampai di lobi, Qaisara cepat-cepat menolak pintu kereta. Tak tahan nak terkincit.

“Sara..”

Dia menoleh. “emm?”

“jangan panggil saya King lagi.”


jumping in happiness feet in air cool facebook timeline covers

*             *             *             *             *

15 comments:

Anonymous said...

lamanya tanah berlopak lumpur bertapa.... best teruskan... cepat sikit... boleh.... hihihi....

nur syahidah zulkifli said...

Yup... Best sgt.. Keep it up, dont take a long time to update dear.. Rindu...

Anonymous said...

Akhirnya terubat rindu....harap next n3 tak yah tggu lama sgt...cepatlah sara ngan iyad kahwin....

baby mio said...

best...

Norana Said said...

oh so sweet scene ni.. x de bahasa jiwang but terasa ke'manisan'nye... x sabar nak baca lg..

yang said...

bestnye n3 nie ...lps nie kerap2 la up kan n3 baru ye TT ...

FarRaf RaFar 89 said...

Alahai..best nye n3 kali ni,cpt2 la smbung tt..agak2 nye sara ngn iyad kwin x??kasi kwin la ek,hehehe

Didie Alimen said...

Cite ni semakin menarik..suka sara ngan iyad.;)

Anonymous said...

Alahaiiii....betul2....xde ayat jiwang, tp bab ni mmg sweeettt...uiittt TT, good!!!

Sufi (",)

Anonymous said...

adeh,, xbest la cepat sgt ni,,
bagi la lama sikit,,haha
excited tahap gaban o_0

strawberry.chocolate81 said...

hmmmmm....kesian sara...kene idup berdikari dah

fini said...

dik. hebat! tolong lar sambung cepat2.takpun siapkan terus u print akak beli. :D

What's up? said...
This comment has been removed by the author.
AtikahAL said...

best ngat ngat hahaha serious talk

noorliyana Shamsuddin said...

Dah bersawang dah dek oooiiii bila nak up date niiiii