baru! baru! baru!
Merah [16]

Jangan berhenti mengejar pelangi ^_^

Monday, October 22, 2012

Biru [11]



[i]

“Kita nak pergi mana?” tanya Aisya setelah tubuhnya di dudukkan ke dalam kereta Aidil.

Aidil senyum. Sedap pulak dengar perkataan ‘kita’ dari mulut Aisya.

“Thailand jom!” gurau Aidil.

Aisya ketawa kecil. “Buat apa? Kahwin lari? Hello, kita dah kahwin ok..”

“Hahahaha. Asal Thailand je, kahwin lari. Cubalah ubah persepsi tu, pegi Thailand, honeymoon.”

Berdecit mulut Aisya. Aidil tergelak lucu. Tau Aisya geram dengan gurauannya.

“Main-main. Nampak tangan saya ni?” Tangan kiri di hulur ke depan mengacah untuk menampar Aidil.

Aidil tergelak kuat. Rasa macam beban di kepalanya terbang ke tempat lain.

“Betul-betul la. Nak pergi mana ni?” tanya Aisya lebih serius. Jam di dashboard di kerling, hampir 11.30 malam.

“Makan aiskrim jom? Awak belanja.” Tanpa menunggu persetujuan daripada Aisya, Aidil terus memberhentikan keretanya di depan kedai 24-jam Seven Eleven.

“Biar saya je yang turun. Awak nak aiskrim apa?” Aisya membuka pintu kereta.

“Gunalah instinct awak. Haha. Apa-apa pun boleh.” Aisya menjeling tajam. Mengada betul.

Tak sampai 5 minit Aisya kembali ke dalam kereta sambil menjinjit sebuah beg plastik. Aidil terus memandu ke taman rekreasi berdekatan. Tanpa berlengah, Aisya terus turun dari kereta dan meluru ke arah buaian yang berayun mengikut tiupan angin. Aidil turut mengikut langkah Aisya yang nampak gembira mengayun buaian yang di dudukinya. Aidil duduk di buaian sebelah.

“Nah!” Cornetto perisa coklat yang sudah di buka di hulur kepada Aidil.

“Kenapa awak bagi saya coklat, awak punya vanilla?” tanya Aidil. Mata memandang Aisya yang nikmat menjilat aiskrim di tangan.

“Sebab saya tak suka coklat.”

“Meaning?”

“Kalau saya bagi awak benda saya tak suka, maknanya saya tak suka awak la.”

Sentap. Aidil terdiam. Cornetto coklat di tangan dipandang.

“Hahahahaha. Sentap la tu. Gurau je la. Takkan la saya tak suka awak. Memang saya tak suka coklat tapi saya rasa awak mesti suka. So, awak kenala makan semua benda yang saya tak suka. Hahahaha.” Riuh mulut Aisya mengundang senyuman Aidil. Rasa lega dengan kata-kata Aisya.

“Nasib baik jawapan awak macam tu. Kalau tidak, saya cium awak sampai lebam. And, chocolate is my all time favourite, by the way.”

“Nampak tangan saya ni?” Aisya menghulur tangan kirinya. Aidil ketawa.

“Aisya, kenapa awak tak pernah kenalkan saya dengan family awak?” soal Aidil dalam nada serius.

Aisya memandang Aidil sekilas sebelum kakinya perlahan-lahan menolak tanah agar buaian bergerak.

“Sebab saya rasa tak perlu.”

“Mana pulak tak perlu. Kalau kita tak terserempak tadi, sampai mati saya salah faham dengan awak.”

Ketawa Aisya menyambut kata-kata Aidil yang kedengaran marah.

“Seriously Aisya. Kenapa?”

Jeda.

“Aisya....”

“I don’t know. Mybe sebab saya rasa kita tak lama. Lepas ikatan kita putus, we’ll be a stranger, again. Kan? Haa, bila awak nak bagi borang saya nak sign? Nanti Sofia marah pulak lambat-lambat.”

Giliran Aidil pula terdiam.

“Nantilah.” Jawab Aidil, malas. Kakinya turun menolak tanah. Perlahan-lahan buaian bergerak. Untuk seketika suasana antara mereka sunyi.

“Awak ada problem dengan Sofia?” tanya Aisya, berhati-hati.

“Tak.”

“Then?”

“Nothing.”

“Dia busy?”

“I don’t know.”

“Miss her alot?”

“Entah.”

“Dah try call?”

“I don’t know.”

“Pegilah buat surprise kat dia.”

“Nantilah.”

“Janganlah ego sangat.”

“It’s none of your business ok!” Melengking suara Aidil.

Aisya terkedu. Aidil terdiam. Perlahan-lahan ayunan terhenti.

“I’m sorry. It’s...it’s..” Aidil menggosok kepalanya.

“It’s ok, Aidil. Salah saya.. Eh jomlah balik. Dah dekat pukul 12.30 ni.” Ajak Aisya. Nadanya tenang seperti tiada apa yang berlaku.

Padahal dalam hati, meleleh. Ayah pun tak pernah tengking wuwuwuwu.

“Aisya...”

Gegeran di poket Aidil membantutkan percakapannya. Blackberry di capai.

“Assalamualaikum. Yes. Oh, kau. Haaa, kejap aku tanya Aisya.” Blackberry di jauhkan dari telinganya. “Awak nak balik rumah papa ke ayah?”

“Ayah.”

“Haa. Dia nak balik rumah ayah. Ok, on the way. Ok. Assalamualaikum.” Blackberry di simpan kembali ke dalam poketnya.

“Siapa?”

“Along awak.” Jawab Aidil. Aisya mengangguk. Tanpa menunggu Aidil dia terus melangkah ke kereta.

Sepanjang perjalanan pulang, kedua-duanya sunyi tanpa kata. Aisya dengan hati yang terluka, Aidil dengan rasa bersalah dan tak reti nak pujuk. Sampai di rumah ayah, Aisya terus turun selepas memberi salam, tidak mahu mendengar kata-kata dari mulut Aidil.

“I’m sorry, dear. My bad :( Goodnight sleep tight”

Mesej Aidil dibiar tanpa balasan.

[ii]

‘Lunch together?’

Aidil mencuba nasib menghantar mesej kepada Aisya yang senyap selepas pertemuan mereka 3 hari lalu.

‘Quite busy.’

Berkerut dahi Aidil membaca balasan daripada Aisya. Pantas jarinya menekan keypad.

‘Please please pleeeeeaseeeee :’(‘

‘Important?’

Sikit lagi Aidil, go go you can do it! Kali ini lebih pantas jarinya menaip. Eleh 4 huruf je pun.

‘Very.’

‘Ok. 12. 45?’

Yes! Anda berjaya Aidil. Dia tersenyum gembira.

‘Ok. Whr are you? I’ll fetch you.’

‘3rd floor, your building.’

Mati senyuman Aidil membaca mesej terakhir dari Aisya. Choiiii selama ni dia dengan Aisya dekat je. Macam mana dia boleh lupa Aisya yang uruskan wiring kat tingkat 3. Dan dan dan bukan ke pertemuan pertama dia dan Aisya di bangunan ni. Aidil, kau dah tua!

Tanpa berlengah fail-fail di depannya dikemas. Langkah menjadi kelam kabut, nak cepat sampai ke tempat yang di tuju.

“Lin, cancel semua appoiment ye. Mybe saya dah tak masuk office lepas ni. Kalau ada hal penting, you know how to find me.” Lin yang sibuk menaip di komputer mengangguk. Dia tergelak kecil apabila di hadiahkan kenyitan mata dari Aidil, bosnya yang tak berapa nak waras. Nasib baik I dah kahwin, kalau tak... Lin tergelak lebih kuat.

Langkah dipercepatkan. Butang lif di tekan. Sampai di tingkat 3, dari jauh kedengaran suara Aisya bergurau dengan pekerja-pekerjanya.

“Lady, lapar nak makan nasi minyaklah.”

“Suruhlah mak awak masak. Tak pun awak kahwin je la. Untung-untung saya pun boleh makan nasi minyak sekali.”

“Alaaaa, saya tak cukup duit lagi lady. Apa kata lady buat kenduri umumkan perkahwinan lady dengan boss hot tu, buat nasi minyak sekali please.”

“Hot? Hot takkk kau. Siapkan kerja cepat.”

Riuh rendah suara mereka ketawa dan berborak. Aidil tersenyum. Oooh mengutuk pasal aku ye. Dia berjalan menghampiri Aisya yang duduk membelakanginya sambil khusyuk meneliti sesuatu di hadapannya.

Johan yang pertama mengesan kedatangannya. Aidil cepat-cepat mengangkat jari telunjuk ke bibir. Johan dan Seng tersenyum nakal.

“Hai sayang.” Tegur Aidil. Tangannya memegang pinggang Aisya.

Tanpa menoleh Aisya menjawab. “Hoihoi sayang.”

Aidil tersenyum. Kembang hatinya mendengar sahutan Aisya walaupun dia tahu Aisya belum sedar siapa yang menegurnya.

“Busy? Jom lunch.” Ajak Aidil sambil menjenguk ke depan ingin melihat apa yang di kerjakan oleh Aisya.

“Busy jugak. Ni prototaip untuk hantar ke Dato’. Nanti adik lunch dengan Aidil la. Apa aalll..” Bammm. Board di tangannya jatuh saat matanya bertemu mata Aidil.

Riuh rendah floor itu dengan ketawa Johan, Ah Seng dan Kumar dan bergabung dengan Aidil. Pucat muka Aisya apabila menyedari Aidil yang memegang pinggangnya bukan along.

“Aidillll!!” Kuat Aisya menjerit bergema seluruh floor.

Merah muka Aidil galak ketawa malah makin kuat apabila melihat muka Aisya yang pucat.

“Sorry dear. Saya gurau je.” Hahahahaha sambung gelak lagi.

Aisya menarik nafas perlahan-lahan cuba menenangkan jantungnya yang hampir putus. Ok, tipu, jantung tak boleh putus, tapi itu yang dia rasa. Board yang jatuh diangkat. Wajah Aidil di tenung, tajam.

“Ok Ok. Sorry honeybear. Gurau je.” Aidil mengangkat kedua-dua belah tangannya ke udara, macam pesalah.

“I hate you, Aidil.” Ucap Aisya, perlahan. Aidil tergelak kuat.

“Jom lunch.” Ajak Aidil apabila tawanya reda.

Aisya cepat-cepat mengemas barang-barangnya. Perasaan geramnya lenyap apabila mengingatkan perutnya yang berdondang sayang sejak tadi.

“Sayang, meh saya bawak beg awak.” Kata Aidil dengan selamba. Sumpah, perkataan ‘sayang’ itu rasa seronok untuk di gunakan kepada Aisya.

Pucuk di cita, ulam mendatang, Aisya menghulurkan beg laptopnya yang berat kepada Aidil. Belum sempat mereka melangkah, Aisya bersuara.

“Aidil...”

“Hemm?”

“Don’t dear-sayang-honeybear me. My heart has no hanger, fyi.”

Aidil tergelak lebih kuat.

Atas permintaan Aisya, mereka ke restoren Warisan melayu yang tidak jauh dari pejabat Aidil. Sambil makan mereka bersembang seperti biasa, malah peristiwa 3 hari lalu langsung tidak di sentuh.

Sambil bersembang Aisya mengangkat sayur-sayuran dalam pinggan kuey teow kungfu ke pinggan Aidil.

“Makan sayurlah. Taknak sihat ke?” tegur Aidil. Sawi di cucuk dengan garfu lalu di hulur ke depan mulut Aisya.

“Takmau. Tak apalah. Saya nak awak sihat. Saya gagah perkasa.”

“Menjawab menjawab. Nganga cepat. Sedap ni.”

Aisya menggeleng laju. Kedua-dua belah tangannya menutup mulut. Aidil tergelak lagi. Macam budak-budak.

“Bi.” Aidil menoleh apabila terasa bahunya di sentuh.

Sofea tersenyum manis di hadapannya. Anggun dengan selendang yang di gayakan turban.

“Hei Sofea. Join us.” Tegur Aisya dan bangun menghulurkan kerusi. Sofea melabuhkan punggungnya.

“How are you, Aisya?” Tanya Sofea ramah. Tidak menunjukkan tanda-tanda marah dengan kemesraan Aisya dan Aidil.

“Sihat alhamdulillah. Eh awak nak makan apa?” Tangan di angkat memanggil pelayan.

Seorang pelayan lelaki datang ke meja mereka.

“Ice lemon tea satu.”

“Tak makan?” tanya Aisya.

“Diet.” Sofea tersenyum manja sebelum berpaling kepada Aidil yang masih diam mengadap makanannya.

“Bi, you sihat?” Aidil diam.

“You marah ke? Sorry sayang, I busy lepas tu handset I jatuh dalam sinki, memang takdapat contact you. Number phone semua hilang. Number phone you pulak I lupa. Please forgive me. I love you.” Mendayu-dayu suara Sofea memujuk Aidil yang keras di tempat duduknya.

Aisya hampir tergelak melihat adegan di depannya. Macam ni rupanya Aidil merajuk. Buruk gilaaaa. Hahahaha. Eh kejap, kenapa jantung rasa sesak nafas je ni. Jantung, please behave!

Aisya cepat-cepat menghabiskan makanannya. Tak sanggup nak menghadap dua sejoli ni punya sesi pujuk memujuk nanti hati dia siapa nak pujuk.

“Bi, ni last I punya shooting. After this, I tak join sangat dah. Kerja kat office pun banyak. Lepas ni I akan selalu dengan you. Promise. Jangan la marah.” Sofea berusaha keras memujuk Aidil.

“Err sorry. Saya gerak dulu la ye. Kerja banyak. Aidil, see you later.” Aisya bangun meninggalkan mereka berdua. Aidil ajak dia makan, biarlah dia bayar hahaha.

Belum sempat Aisya keluar dari restoren, tangannya di tarik.

“Kita datang berdua, balik berdua.” Tegang wajah Aidil memandang Aisya.

"Aidil..."

"Shut up!"

“Listen, kan saya dah kata kat awak, jangan ego sangat. Dia sayang awak. Jangan sampai dia pergi, baru awak menyesal. After all, she’s your strength, your soulmate. Don’t lose her. Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage. That ‘someone’ is Sofea. Fight for your love.” Pipi Aidil ditepuk lembut.

Aidil terdiam seketika.

Tangan Aisya ditarik lembut. Kunci kereta di letak ke atas tapak tangan Aisya. Aisya tersenyum. Yeay yeay dapat kereta best!

Dia terus berpaling keluar dari restoren menuju ke kereta Aidil. Eh, kenapa muka basah ni. Hujan ke? Kepala di dongak ke langit yang cerah. Mana ada hujan! Hoi bodoh punya mata, kenapa menangis. Mana ada orang meninggal harini. Cepat-cepat air mata di sapu dengan kasar.

4 comments:

rien said...

nk nangis jgk la huhu :'(

norihan mohd yusof said...

teramat sedeh! kira nye lah aidil leh selami ati aisya...akan terpisah ker ikatan suami isteri ne....

budakonpius said...

Salam.. Selame ni cm xberminat pown nk bc novel ni..sbb tjk die biru jek pown.. Haha.. (jgn mrh taw...bak kate org xknl make xcinta..dh kenal trs gile2 cinte!!ngeee)
Tidak disangka2 cite ni sgt best!sgt sgt sgt sgt sgt sgt best!!!
Sy xnk dorg clash plis.. Jgn r.. Writer baik kan... Sy br je jumpr cite best ni.. Jgn r bg seksa jiwa rage sy sgt2.. N keep updating!!
Xsbr tunggu next n3.. I love u!!n thank you!!
(cop!sy nk bang chik eh..bg die kat sy..plisss..hehe)

Anonymous said...

please tuan tanah, update your novel ni haaaa. pretty pleaseeeeee =)